Tegendruk / Pulsatie

Tegendruk

Masterflex slangenpompen zijn goed in staat om te verpompen bij tegendruk of om druk op te bouwen. De maximale werkdruk (continue druk) en de maximale tegendruk (kortstondig) hangt af van het type slangmateriaal, de slangmaat en de gebruikte pompkop. Stugge slangmaterialen zoals Tygon, Norprene, Pharmed en Chem-Durance presteren beter dan Siliconen en C-flex slangmateriaal.

De tegendruk heeft uiteraard invloed op de levensduur van de gebruikte slang. Het is daarom raadzaam een slangmaat te kiezen met een gunstige binnendiameter/wanddikteverhouding. In vele gevallen zal dikwandig Masterflex High-Performance slangmateriaal de voorkeur hebben. De werkdruk en de maximale tegendruk van alle slangmaten is te vinden in de de Masterflex Encyclopedia deel 6.0. Deze catalogus kunt u gratis opvragen.

Noprene en Pharmed BPT High Pressure slangmateriaal:

In de L/S-serie biedt het Masterflex programma speciale hoge druk slangen. Deze slangen zijn stugger dan normale slangen en kunnen alleen worden toegepast in een Masterflex L/S High-Performance pompkop. Er is High pressure Norprene en High pressure Pharmed BPT slangmateriaal beschikbaar. High pressure Pharmed BPT voldoet aan USP VI en FDA-21 CFR 177.2600.

Slangmaat

debiet [ml/min]

max. tegendruk, continue

max. tegendruk, kortstondig

L/S 16HP

0,9–90

6,8 bar

8,5 bar

L/S 15HP

1,7–170

5,5 bar

6,8 bar

L/S 24HP

2,4–240

4,1 bar

5,5 bar

Pulsatie

De vloeistofstroom van een slangenpomp kent een pulserend karakter. De puls frequentie en puls amplitude hangt af van de pompsnelheid en de grootte van de gebruikte pompslang. De pulsatie is op verschillende manieren te dempen:

Met een pulsatiedemper

Met twee Easy Load 2 pompkoppen

Wanneer er twee Easy-Load 2 pompkoppen toegepast worden, verpompen deze altijd uit fase van elkaar.

Door de uitgaande vloeistofstromen van van twee Easy-Load 2 pompkoppen (op 1 pompaandrijving) met elkaar te combineren tot 1 vloeistofstroom.